przepis
porada
dodaj

Kuchnia w stylu Leclerc: 5 przepisów na szybkie i zdrowe obiady. Przepisy fit dla tych, którzy dbają o swoją witalność

Stań się mistrzem w przyrządzaniu szybkich obiadów. Oszczędzaj czas na staniu w kuchni i rób błyskawiczne potrawy lub wypróbuj gotowanie raz na kilka dni. Pyszne i dietetyczne przepisy na szybkie i zdrowe obiady czekają na Ciebie w tym artykule. Sprawdź, który z nich stanie się Twoim ulubionym.

Przepisy na zdrowe obiady – najlepsze pomysły do kuchni

Jeśli w ciągu tygodnia nie masz czasu na wymyślne potrawy, postaw na posiłki, które robi się błyskawicznie. Pyszne i zdrowe dania również mogą być urozmaicone, zaskakiwać połączeniem smaków i aromatem. Pieczenie pizzy zostaw na weekend, kiedy inni domownicy Ci w tym pomogą – będzie jak znalazł do popołudniowego lub wieczornego seansu filmowego. 

1. Kurczak curry


Pikantny i aromatyczny kurczak w kremowym sosie curry, podany z delikatnym ryżem jaśminowym lub basmati i chrupiącą mieszanką warzyw, stanowi pełnowartościowy i pyszny posiłek. To doskonała propozycja na szybki, ale wyjątkowy obiad. Dodatek natki pietruszki i świeżego soku z limonki sprawia, że danie jest świeże i lekkie.

Składniki
1 filet z kurczaka
2 łyżki curry w proszku
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mąki pszennej
200 ml śmietanki 30%
200 g ryżu jaśminowego lub basmati
450 g mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej
1 pęczek natki pietruszki
1 limonka

Przygotowanie
1. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki i przypraw solą, pieprzem oraz curry.
2. Natrzyj kurczaka roztartym czosnkiem oraz oliwą, a następnie obtocz w mące.
3. Ugotuj ryż jaśminowy lub basmati zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Ugotuj mrożoną mieszankę warzyw.
5. Na patelni rozgrzej dodatkową oliwę i smaż kurczaka z obu stron, aż się zrumieni.
6. Wlej do kurczaka śmietankę, przykryj patelnię i gotuj przez 3 minuty.
7. Zdejmij patelnię z ognia, posyp kurczaka natką pietruszki.
8. Na talerzach ułóż ryż, ugotowane warzywa i kurczaka.
9. Skrop potrawę sokiem z limonki przed podaniem.

2. Zapiekanka z warzyw – Ratatouille


Danie pełne świeżych warzyw – smaczne i zdrowe. Sos pomidorowy z papryką dodaje głębi smaku, natomiast zielony sos z bazylii czy natki pietruszki wnosi do potrawy orzeźwiający akcent. To danie idealne na letnie obiady lub kolacje, które zadowoli wszystkich miłośników warzyw.

Składniki
Na sos pomidorowy z papryką:
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 cebule
6 ząbków czosnku
1 kg pomidorów
2 łyżeczki ziół prowansalskich

Na sos zielony:
2 szklanki listków bazylii/natki pietruszki
1 ząbek czosnku
8 łyżek oliwy

Warzywa:
1,6 kg cukinii żółtej i zielonej
800 g bakłażana
800 g pomidorów
4 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka płatków chilli

Przygotowanie
1. Przygotuj sos pomidorowy z papryką, smażąc cebulę, czosnek, paprykę, dodając pomidory i przyprawy.
2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
3. Pokrój warzywa na cienkie plasterki, układaj je w stałej kolejności w formie do zapiekania i posyp przyprawami.
4. Piecz warzywa pod przykryciem przez 40 minut, następnie zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz kolejne 20 minut.
5. Przygotuj sos zielony, mieszając bazylię/natkę pietruszki z czosnkiem i oliwą.
6. Polej warzywa sosem zielonym tuż przed podaniem.

3. Makaron z łososiem i szpinakiem 


Połączenie świeżego szpinaku, soczystego łososia i słodkawych suszonych pomidorów w aksamitnym sosie śmietankowym tworzy harmonijną kompozycję smaku. To idealny wybór na szybki obiad lub elegancką kolację. Danie to, oprócz znakomitych walorów smakowych, dostarcza również cennych składników odżywczych.

Składniki

200 g makaronu (np. spaghetti, penne)
160 g świeżych liści szpinaku
700 g świeżego filetu z łososia
1 łyżeczka oregano
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, starte
200 ml śmietanki 30%
12 suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych
Tarty parmezan lub inny ulubiony ser do posypania

Steps
1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
2. Łososia pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i oregano.
3. Na patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj.
4. Dodaj kawałki łososia i smaż je z obu stron na złoty kolor.
5. Wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
6. Dodaj do sosu pokrojone suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem.
7. Makaron odcedź, dodaj do niego świeży szpinak i wymieszaj.
8. Do makaronu ze szpinakiem dodaj zawartość patelni z łososiem i pomidorami, wymieszaj.
9. Podawaj posypane tartym parmezanem lub ulubionym serem.

4. Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej


Kotlety z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Połączenie soczewicy, bogatej w białko i błonnik, z kaszą jaglaną, która dostarcza cennych minerałów, sprawia, że kotlety są nie tylko sycące, ale też pełne wartości odżywczych.

Składniki
200 g zielonej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
2 cebule
Ulubione przyprawy: papryka słodka, ostra, do mięsa mielonego, oregano, cząber, tymianek, pieprz biały
3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wrzącej wody
Mąka pszenna do obtaczania
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Przygotuj „jajko” lniane z siemienia lnianego i wody. Odstaw.
2. Ugotuj soczewicę i kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.
3. Zblenduj soczewicę na gładką masę.
4. Odstaw ugotowaną kaszę jaglaną do wystudzenia na 30 minut.
5. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj czosnek i zrumień.
6. Połącz soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę, czosnek, „jajko” lniane i przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę.
7. Odstaw masę do lodówki na 30 minut.
8. Formuj kotlety, obtaczaj je w mące i smaż na oleju do zrumienienia z obu stron.
9. Podawaj kotlety z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kaszą i surówką.

5. Gulasz z dyni


Warzywa w sosie kokosowym z przyprawami to aromatyczne, kolorowe danie, które łączy w sobie słodycz dyni z delikatną cukinią i soczystą papryką. Dodatek orientalnych przypraw, takich jak kurkuma, imbir i cynamon, nadaje potrawie wyjątkowego aromatu i głębi smaku. Duszone w mleku kokosowym warzywa stają się niezwykle kremowe i sycące. 

Składniki
1 dynia hokkaido
1 cukinia zielona
1 papryka czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 ząbek czosnku
100 ml mleka kokosowego

Przygotowanie
1. Posiekaj czosnek na drobno.
2. Pokrój dynię, cukinię i paprykę czerwoną w kostkę.
3. Rozgrzej oliwę na patelni, zeszklij czosnek.
4. Dodaj do patelni pokrojone warzywa i smaż je przez chwilę.
5. Podlej warzywa mlekiem kokosowym i duś przez 15 minut pod przykryciem.
6. Wsyp przyprawy i dopraw do smaku, dodając ewentualnie więcej mleka kokosowego, jeśli jest to konieczne.
7. Duś, aż dynia będzie miękka.
8. Podawaj danie z ugotowanym ryżem, tworząc pełnowartościowy i komfortowy posiłek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena