przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    20
    min
  • Czas
    35
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyJajka, Ryba
  • SezonLato, Wiosna
  • Rodzaj kuchniŚródziemnomorska
  • CoursesPomysł na obiad i kolację
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i tuńczykiem to lekka i odżywcza propozycja na wiosenny lub letni posiłek. Dzięki połączeniu delikatnych ziemniaków, chrupiących szparagów, sycącego tuńczyka i jajek na twardo, ta sałatka stanowi doskonały balans smaków i tekstur. Prosty, a jednocześnie wyrafinowany dressing na bazie musztardy, octu winnego i oliwy z oliwek nadaje daniu świeżości i ziołowego aromatu.

Składniki

  • 15 zielonych szparagów
  • 10 młodych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 liści sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 1 puszka tuńczyka
  • 10 ulubionych oliwek (zielonych lub czarnych, bez pestek)
  • Sól i pieprz
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, aż staną się miękkie. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Odłam lub odetnij twarde końcówki szparagów, obierz łodygi, pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Odsącz tuńczyka. Poszatkuj cebulkę dymkę.
  4. W miseczce wymieszaj ocet winny, oliwę, musztardę z cebulką dymką. Odstaw do lodówki.
  5. Na talerzach ułóż liście sałaty, na nich rozłóż ugotowane ziemniaki, szparagi, tuńczyka. Ułóż na wierzchu jajka pokrojone na ćwiartki i oliwki.
  6. Polej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem.

Podobne przepisy

Gotowanie: 15 min

Tanie

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 2 godzin

Bezglutenowy

Gotowanie: 20 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena