- Przyg.10
min - Gotow.10
min - Czas20
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŁatwy
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniWłoska
- CoursesPomysł na obiad i kolację
- PorcjeDla 2 osób
Opis przepisu
Makaron z pesto i pomidorami to klasyczne danie kuchni włoskiej, które zachwyca prostotą i pełnią smaków. Pesto bazyliowe, makaron i słodkie pomidorki koktajlowe, tworzą lekki i odżywczy posiłek. Danie to jest idealne na szybki obiad lub kolację, zwłaszcza latem.
Składniki
- 400 g makaronu (kokardki, rurki, świderki)
- 12 pomidorków koktajlowych
- 30 g tartego parmezanu
- 40 g orzeszków pinii
- 4 garście bazylii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek (do pesto i dodatkowo, jeśli potrzeba)
Etapy przygotowania
- Na suchej patelni delikatnie podpraż orzeszki pinii.
- W blenderze połącz orzeszki pinii, oliwę z oliwek, liście bazylii, parmezan, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie zblenduj składniki na jednolite pesto.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź.
- Wymieszaj ugotowany makaron z przygotowanym pesto.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki i dodaj do makaronu.
- Wyłóż danie na talerze i udekoruj dodatkowymi pomidorkami.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 30 min
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min