przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    10
    min
  • Czas
    20
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniWłoska
  • CoursesPomysł na obiad i kolację
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Makaron z pesto i pomidorami to klasyczne danie kuchni włoskiej, które zachwyca prostotą i pełnią smaków. Pesto bazyliowe, makaron i słodkie pomidorki koktajlowe, tworzą lekki i odżywczy posiłek. Danie to jest idealne na szybki obiad lub kolację, zwłaszcza latem.

Składniki

  • 400 g makaronu (kokardki, rurki, świderki)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 30 g tartego parmezanu
  • 40 g orzeszków pinii
  • 4 garście bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek (do pesto i dodatkowo, jeśli potrzeba)
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Na suchej patelni delikatnie podpraż orzeszki pinii.
  2. W blenderze połącz orzeszki pinii, oliwę z oliwek, liście bazylii, parmezan, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie zblenduj składniki na jednolite pesto.
  3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź.
  4. Wymieszaj ugotowany makaron z przygotowanym pesto.
  5. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki i dodaj do makaronu.
  6. Wyłóż danie na talerze i udekoruj dodatkowymi pomidorkami.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 30 min

Ser

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 20 min

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 30 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena