przepis
porada
dodaj

Szybkie i wykwintne kolacje – inspiracje od Leclerc na każdy dzień

Niezapowiedziani goście właśnie są w drodze do Ciebie? A może w końcu możecie sobie pozwolić na romantyczną kolację, bo dzieci są u dziadków? Nie masz czasu stać przy kuchence? Zapomnij o czasochłonnym pieczeniu włoskiej pizzy czy kaczki w wymyślnym sosie. Jeśli szukasz inspiracji, wypróbuj nasze pomysły na smaczne, szybkie i wykwintne kolacje, które sprawią, że wieczór będzie niezapomniany.

Każde z proponowanych przez nas dań przygotujesz w maksymalnie pół godziny, nie brudząc przy tym całej kuchni i połowy garnków. Wyśmienite potrawy z różnych regionów kulinarnych zachwycą najbardziej wybrednego smakosza. Co więcej – świetnie sprawdzą się też jako lekkie dania obiadowe czy pyszne przystawki. Dodaj do tego zupę i prosty deser, a trafisz przez żołądek do serca bez żadnego wysiłku. 

1. Makaron z pesto i pomidorami

Skladniki
400 g makaronu (kokardki, rurki, świderki)
12 pomidorków koktajlowych
30 g tartego parmezanu
40 g orzeszków pinii
4 garście bazylii
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek (do pesto i dodatkowo, jeśli potrzeba)

Przygotowanie
1. Na suchej patelni delikatnie podpraż orzeszki pinii.
2. W blenderze połącz orzeszki pinii, oliwę z oliwek, liście bazylii, parmezan, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie zblenduj składniki na jednolite pesto.
3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź.
4. Wymieszaj ugotowany makaron z przygotowanym pesto.
5. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki i dodaj do makaronu.
6. Wyłóż danie na talerze i udekoruj dodatkowymi pomidorkami.

2. Aromatyczne curry z owocami morza

Składniki
250 g krewetek
1 cukinia
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 puszka pomidorów (400 g)
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
Pęczek liści bazylii
4 łyżeczki oleju kokosowego
200 g ryżu jaśminowego

Przygotowanie
1. Rozmroź krewetki, oczyść je i osusz, a następnie wymieszaj z sosem sojowym.
2. Cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, dodaj olej i kontynuuj smażenie.
3. Na tej samej patelni podsmaż pastę curry z olejem kokosowym.
4. Zmiksuj pomidory, dodaj mleko kokosowe i połącz na patelni, doprawiając do smaku.
5. Dodaj do sosu krewetki, cukinię i bazylię, gotuj na małym ogniu.
6. Ugotuj ryż jaśminowy.
7. Podawaj curry z ryżem jaśminowym, dekorując bazylią.

3. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem

Składniki
15 zielonych szparagów
10 młodych ziemniaków
2 jajka
1 cebulka dymka
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
5 liści sałaty rzymskiej lub lodowej
1 puszka tuńczyka
10 ulubionych oliwek (zielonych lub czarnych, bez pestek)
Sól i pieprz

Przygotowanie
1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, aż staną się miękkie. Ugotuj jajka na twardo.
2. Odłam lub odetnij twarde końcówki szparagów, obierz łodygi, pokrój na mniejsze kawałki.
3. Odsącz tuńczyka. Poszatkuj cebulkę dymkę.
4. W miseczce wymieszaj ocet winny, oliwę, musztardę z cebulką dymką. Odstaw do lodówki.
5. Na talerzach ułóż liście sałaty, na nich rozłóż ugotowane ziemniaki, szparagi, tuńczyka. Ułóż na wierzchu jajka pokrojone na ćwiartki i oliwki.
6. Polej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem.

4. Łosoś w sosie paprykowo-szpinakowym

Składniki
800 g filetów z łososia
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 papryka czerwona
250 ml śmietanki 36%
100 g szpinaku
Garść posiekanego koperku
Dodatki do podania: ryż, makaron lub ziemniaki

Przygotowanie
1. Łososia oczyść ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem, natrzyj czosnkiem i obtocz w mące.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż łososia z obu stron, aby był lekko surowy wewnątrz. Odłóż go na bok.
3. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, aż staną się miękkie.
4. Dodaj do warzyw śmietankę, dopraw pieprzem i wymieszaj.
5. Włóż łososia i koperek do sosu, gotuj 2 minuty.
6. Dodaj szpinak, wymieszaj z resztą składników i gotuj do momentu, aż szpinak zmięknie.
7. Podawaj danie z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena