Czym jest Zero Waste? 7 przepisów na ekokuchnię bez odpadów
Zminimalizuj ilość odpadów zużywanych podczas gotowania, jedzenia i przechowywania żywności. To zaleta, która jest jednocześnie ekonomiczna, jak i ekologiczna. Na czym polega? Zobacz kilka alternatywnych sposobów na, jak wdrożyć Zero Waste w kuchni.
Odrzucaj, ograniczaj, używaj ponownie, poddawaj recyklingowi – idea Zero Waste
Matką ideą Zero Waste lub globalnym rozwiązaniem jest już Bea Johnson. Stworzyła filozofię, która pomaga w chronicznym środowisku, wytwarzanie odpadów i jest następstwem 5R:
1. Refuse – odmowa użycia foliowych torebek w sklepie i przekonanyj się, że drinki równie dobrze smakują bez słomek.
2. Redukuj – ograniczaj konsumpcję i rozważ się, czy dana rzecz naprawdę jest Ci wtórna. Zrezygnuj z nowej roboty kuchennej, jeśli stary nadal funkcjonalny działa.
3. Użyj ponownie – ponownie! Jeśli Twoja pamięć straciła ucho – przyklej je, az garnka wykonaj doniczkę na lawendę. Naucz się przedmiotów na nowo.
4. Recycle – segreguj zużyte śmieci, a jeśli już to zrobisz, sprawdź, czy znasz zasady. Tylko segregowanie sprawia, że można zastosować surowce i ponownie je poddać obróbce.
5. Rot – kompostuj. Tak – choćby mieszkając w osobie prywatnej, możesz mieć własny kompostownik. Użyźnisz ziemię w doniczkach albo na działce. Jeśli jednak nie chcesz tego zrobić, wyrzucaj odpadki, które dodano do kosza. Dzięki temu trafią do kompostowni, która przetworzy je na nawóz.
1. Kupuj bez opakowań
Wybieraj sklepy, które udostępniają produkty w luzie i przynoszą własne opakowania. Używaj szklanych opakowań na produkty sypkie i chemię oraz wielorazowych woreczków na owoce, warzywa i orzechy. Unikaj jednorazowych torebek, folii i kupowania pudełek ręcznych.
2. Własne torby na zakupy – miej je zawsze przy sobie
Noś ze sobą urządzenia użytkowe, np. używać. Dzięki temu, że podczas nieplanowanych zakupów nie doszło do użycia zewnętrznych reklamówek.
3. Planuj posiłki i kupuj tylko według list
Planuj posiłki na cały tydzień albo dwa. Sprawdzaj, co masz w lodówce i szafkach kuchennych. na tej podstawie opieraj się na jadłospis. Zanim kupisz nowe produkty, wykorzystaj te, które już zostały stworzone w Twojej kuchni. Po zakupy wybieraj się tylko z listą, co pozwala ci ograniczyć się tylko do tych artykułów, których naprawdę brakuje.
4. Unikaj jednorazowych naczyń i sztućców
Podczas pikniku czy grillowania na działce używaj talerzy, sztućców, kubków i szklanych zamiast zwykłychch. Jeśli zamawiasz jedzenie na wynos bezpośrednio w restauracjach, przynieś własne opakowanie.
5. Kompostuj odpadki odpadowe
Odpady dostępne, takie jak pozostałości po zużyciu lub obierki warzywne, kompostuj, jeśli masz taką możliwość. W ten sposób stworzono naturalny nawóz do ogrodu. W innym przypadku wyrzucaj je do odpowiedniego kosza, dzięki trafieniu do kompostowni i ręcznie przetworzone.
6. Przygotowuj samodzielnie posiłki
Gotując w domu, kontrolujesz kontrolę. Jedzenie na dowóz zwykle w plastikowym, łącznie z dodatkami, jak sos czy oliwa . Dzięki temu unikasz opakowania. Zwykle są to dania gotowe ze sklepu, które są pakowane w plastik lub folię.
7. Przechowuj jedzenie w pojemnikach przeznaczonych do użycia
Używane z opakowania spożywczego lub jednorazowych pudełek do przechowywania żywności, używania pojemników użytkowych. Opakowania szklane i stalowe są kontynuowane i odbywają się w codziennym użytkowaniu. Są też o wiele zdrowsze, niż plastikowe.
Życie w stylu Zero Waste – do komputera!
Ruch Zero Waste od późniejszego zyskującego coraz większą popularność. W naszym kraju dostarczającym Polskie Stowarzyszenie Zero Waste, które uruchamia program, który wykorzystuje marnowanie żywności i zapewnia segregację odpadów i ich recykling. To styl życia, w którym łatwo znaleźć się. Oznacza to, że powoli wdrożysz nasze porady, a łatwo będzie generowanie odpadów.