Jak ograniczyć marnowanie żywności – 5 Prostych sposobów
Tony żywności w Polsce marnują się każdego dnia. Marchewka schnie, koperek więdnie, a na śmietanie widać wszystkie kolory tęczy. W koszu lądują produkty, które Ci się przejadły i dania gotowe, których smak okazał się okropny. Masz dość marnotrawstwa żywności? Zobacz, jak ograniczyć straty żywności w swoim domu.
1. Planuj zakupy spożywcze
Sporządź listę zakupów przed pójściem do supermarketu i trzymaj się jej. Planowanie posiłków na kilka dni lub nawet tygodni może pomóc w zakupie dokładnie tych produktów, których potrzebujesz. Dzięki temu nie będziesz marnować jedzenia albo zmuszać się do jedzenia czegoś, na co nie masz ochoty w tej chwili.
2. Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach
Trzymaj produkty w odpowiednich warunkach przechowywania, zgodnych z zaleceniami producenta. Przedłuży to świeżość artykułów spożywczych, dlatego po przyjściu do domu od razu wypakuj wrażliwe artykuły i w zależności od ich wymagań umieść je w lodówce, spiżarce lub, jeśli masz, piwnicy.
3. Sprawdzaj daty przydatności do spożycia
Zwracaj uwagę na terminy przydatności do spożycia, ale pamiętaj, że są one wytyczne dotyczące jakości, a nie bezpieczeństwa żywności. Produkty często nadają się do spożycia, nawet jeśli data przydatności już upłynęła. Jako pierwsze zjadaj produkty z krótką datą.
4. Wykorzystaj różne techniki przygotowywania żywności
Marynowanie, kiszenie, zamrażanie i pasteryzowanie to klucz do niemarnowania. Uchronisz żywność przed zepsuciem, a przy okazji zrobisz z niej smaczne posiłki gotowe do odgrzania lub spożycia od razu po wyjęciu ze słoika. W ten sposób uratujesz pieczywo, warzywa, owoce i wiele innych produktów świeżych.
Jeśli produktów jest za dużo lub przesadziłeś z ilością zupy, podziel się tym z innymi. Wspieraj organizacje charytatywne i banki żywności, które zbierają produkty spożywcze i przekazują ją potrzebującym. W niektórych społecznościach istnieją również inicjatywy wymiany żywności między sąsiadami. W większych miastach jadłodzielnie osiedlowe to już standard, ale i w mniejszych coraz częściej się pojawiają.
Takie działanie sprzyja też edukacji innych konsumentów i motywuje ich do wsparcia oraz bardziej zrównoważonych decyzji zakupowych.
5. Wykorzystuj kreatywnie resztki żywności
Odkrywaj nowe przepisy i kreatywne sposoby wykorzystywania resztek. Potrawy, takie jak zupy, sałatki czy omlety, to świetny sposób na zużycie pozostałości. Hitem są różnego rodzaju pasty i pesto – np. z liści rzodkiewki, natki pietruszki i młodej marchewki czy pasztety warzywne.
Podczas gotowania staraj się też porcjować odpowiednią ilość jedzenia, aby uniknąć nadmiernych resztek. Jeśli jednak pozostaną Ci połówki papryki, pomidory, czy połowa słoika z przecierem pomidorowym, skorzystaj z nich w kolejnych posiłkach. Użyj też makaronu i ryżu, które zalegają w szafkach, zanim pożywią się nimi mole.
Jak ograniczyć marnowanie żywności? Stań się ekspertem w tej dziedzinie
Zero waste to już globalny trend. Na świecie marnują się mld ton pożywienia. Organizacja Narodów Zjednoczonych bije na alarm i w swoich raportach wspiera ideę, która ogranicza wyrzucanie produktów żywnościowych.
W kuchni Zero Waste nic się nie psuje, a Ty przestajesz produkować tyle odpadków, zmniejszasz swój udział w marnotrawieniu żywności i ilości wyrzucanego jedzenia.
Denerwuje Cię, że codziennie mln ton żywności idą na marne przez nadmierną konsumpcję, bo nie potrafimy poradzić sobie z jej nadwyżką? Właśnie teraz masz okazję, żeby to zmienić – zacznij od siebie i namów rodzinę i znajomych na życie zgodnie z filozofią zero waste.