przepis
porada
dodaj

Przepisy Zero Waste – jak gotować bez śmieci?

Twój kubeł na śmieci przed domem nie domyka się? Co najmniej kilka razy w tygodniu wynosisz pełne worki, bo po gotowaniu dla całej rodziny zostaje sterta foliowych opakowań i resztek organicznych? Zobacz nasze przepisy zero waste na pyszne dania i gotuj bez odpadów.

Przepisy zero waste – jak gotować bez śmieci? Dania bez opakowań

Zanim pójdziesz do sklepu po składniki, zajrzyj do lodówki i szafek. Wykorzystaj najpierw to, co już masz. Dokup tylko pozostałe produkty i wyczaruj posiłki cały tydzień. Zero Waste w kuchni to prosty sposób na ograniczenie marnowania żywności, a także potrzeby kupowania nowych produktów. Zupa pomidorowa na bulionie z rosołu to już standard, poznaj inne przepisy kulinarne, dzięki którym przygotujesz smaczne i pełnowartościowe posiłki.

1. Zupa warzywna – przepis zero waste

Składniki:

  • 2 młode marchewki z nacią
  • 2 młode pietruszki z nacią
  • 1 por z zieloną częścią
  • kilka liści kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 gałązka lubczyku
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1,2 litra wody
  • sól i pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia

Instrukcje:

  1. Marchew, pietruszkę, pora i botwinkę drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj warzywa z dodatkiem soli i pieprzu aż się zarumienią.
  3. Pokrój ziemniaki w kostkę.
  4. Dolej wody do warzyw i dorzuć ziemniaki.
  5. Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż zupa się zagęści. 
  6. Dopraw zupę chrzanem i czosnkiem oraz solą i pieprzem, jeśli potrzebujesz.

Jeśli dodasz pokrojone w kostkę pieczywo tostowe lub pszenną bułkę i zmiksujesz całość, zyskasz sycącą zupę krem. A jeśli zostanie ci nieco warzyw z zupy, wykorzystaj je na farsz np. do pasztecików.

2. Sałatka z komosą ryżową

Składniki:

  • 300 g komosy ryżowej białej, czarnej lub czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek
  • rukola lub inne ulubione liście – np. roszponka, sałata masłowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Instrukcje:

  1. Ugotuj komosę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Warzywa pokrój i wymieszaj z ugotowaną komosą, jeśli używasz sałaty o dużych liściach, porwij je na mniejsze kawałki.
  3. Polej sałatkę mieszanką oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.

3. Owsianka na Zimno:

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 0,5 l mleka owsianego
  • owoce sezonowe (np. truskawki, borówki, maliny)
  • orzechy włoskie, pekan lub migdały
  • syrop klonowy

Instrukcje:

  1. W misce wymieszaj płatki owsiane i mleko owsiane (w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane).
  2. Dodaj pokrojone owoce i posiekane orzechy.
  3. Polej syropem klonowym.

4. Zielony koktajl

Składniki:

  • 50 g szpinaku
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • 0,4 l wody lub mleka roślinnego

Instrukcje:

  1. Włóż szpinak, banana, pokrojone jabłko i kiwi do kielicha blendera.
  2. Dodaj wodę lub mleko roślinne.
  3. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

5. Pasta z Awokado:

Składniki:

  • 2 awokado
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • pół pęczka posiekanej kolendry
  • sok z limonki
  • sól, pieprz, pieprz cayenne

Instrukcje:

  1. Rozgnieć miąższ awokado widelcem.
  2. Dodaj pokrojone pomidory, poszatkowaną na drobno cebulę i posiekaną kolendrę.
  3. Wymieszaj z sokiem z limonki i przyprawami.

6. Proste ciasto bananowe na deser zero-waste

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej

Instrukcje:

  1. Rozgnieć banany widelcem.
  2. Dodaj olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i mąkę.
  3. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i przełóż do formy.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 45-50 minut.

7. Zapiekanka – wykorzystaj resztki jedzenia

Składniki:

  • 300 g makaronu (mogą być różne kształty, cokolwiek znajdziesz w szafkach)
  • kawałek brokuła lub kalafiora
  • 2 cebule czerwone lub żółte
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pieczarek
  • garść mrożonego groszku
  • garść kukurydzy
  • 200 g mięsa mielonego
  • 150 ml śmietanki 18% lub 30%
  • 2 jaja eko
  • 150 ml wody
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 150 g tartego sera (mozzarella, gouda – to, co masz  w lodówce)
  • sól i pieprz

Składniki możesz zamieniać – dodać inne ulubione warzywa czy mięso. Wykorzystaj to, co aktualnie masz w kuchni.

Instrukcje:

  1. Makaron gotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie odcedź.
  2. Kalafiora i brokuła podziel na różyczki i gotuj przez minutę.
  3. Podsmaż mięso z cebulą i czosnkiem, dodaj pieczarki i smaż jeszcze chwilę.
  4. Dodaj na patelnię makaron, kalafiora i brokuła.
  5. Wymieszaj śmietankę z przecierem pomidorowym, jajami i wodą.
  6. Wlej sos na patelnię, dodaj groszek i kukurydzę oraz mozzarellę.
  7. Wymieszaj wszystko i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  8. Piecz 30-35 minut w 180°C.

Gotowanie i czyszczenie lodówki w jednym – kuchnia Zero Waste

Pamiętaj, że kluczem do zero waste jest wybieranie produktów bez opakowań, korzystanie z lokalnych rynków i minimalizowanie odpadów podczas gotowania. Przepisy z resztek pobudzają kreatywność, a styl życia w rytmie zero czy less waste okazuje się prostszy, niż myślałeś.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena