przepis
porada
dodaj

Wegański chlebek bananowy bez cukru krok po kroku

Wegański chlebek bananowy to pyszny wypiek, idealny na śniadanie, lunch czy podwieczorek. Do tego ciasto bananowe jest pożywne oraz bogate w potas czy witaminy!

Z produktami z oferty E.Leclerc upieczesz wegański chlebek bananowy – bez masła, cukru czy mleka krowiego. Nasz chleb bananowy wegański możesz jeść solo, jak i z dodatkiem vege dżemu czy pasty lub z masłem orzechowym. Chlebek bananowy będzie doskonały zarówno na słodkie śniadanie, jak i deser.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 10 kromek

Kaloryczność: około 150-200 kcal na jedną kromkę

Sezon: całoroczne

Składniki: banany, mąka pszenna, orzechy

Chlebek bananowy – składniki

Opcjonalnie:

Chlebek bananowy – przygotowanie

Zatem bierzmy się do pracy i przygotujmy smakowity chleb bananowy bez cukru!

Krok 1: Przygotowanie

Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do chleba papierem do pieczenia lub posmaruj ją olejem roślinnym.

Krok 2: Mieszanie składników mokrych

W dużej misce rozgnieć dojrzałe banany na jednolitą masę. Dodaj olej roślinny i napój roślinny, mieszając do połączenia składników. Jeśli decydujesz się na słodzik roślinny, dodaj go w tym momencie, a następnie wymieszaj całość.

Krok 3: Dodawanie składników suchych

W osobnej misce połącz mąkę pszenną, łyżeczkę proszku do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.

Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do momentu, aż produkty się połączą i będą tworzyły gładką masę. Nie rób tego zbyt długo, aby ciasto nie stało się gumowate. Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy włoskie lub orzechy pekan.

Krok 4: Czas pieczenia

Pewnie nie możesz się już doczekać, aż posmakujesz chlebka bananowego. Ile piec ciasto? Najpierw przelej je do przygotowanej formy wyłożonej papierem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek chlebka wyjdzie czysty i suchy.

Krok 5: Studzenie

Po upieczeniu wyjmij wegański chlebek bananowy z piekarnika i pozostaw w formie na około 10 minut, następnie przełóż go na kratkę i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Chleb bananowy bez cukru to nie wszystko!

Jeśli nie masz czasu, aby spędzić kilka godzin w kuchni, ale chcesz wykonać szybki, słodki posiłek – ten przepis jest dla Ciebie! Ciasto bananowe to też dobry sposób na to, żeby wykorzystać zapomniane banany. Poza naszą propozycją na wegański chlebek bananowy sprawdź również inne produkty wegańskie od E.Leclerc, które pomogą Ci przygotować inne pyszne i pożywne dania. Kupisz je zarówno stacjonarnie, jak i składając zamówienie online – oferujemy duży wybór, wysoką jakość produktów oraz korzystne ceny. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena