Smaki południowej Francji – tradycyjne potrawy Prowansji, Alzacji
Witaj w kulinarnym centrum południowej Francji, sklepie pełnym aromatów i smaków. Wybierz się z nami na wycieczkę po najbardziej na południe wysuniętych regionach Francji i poznaj typowe dla nich potrawy. Z łatwością odtworzysz je w swojej kuchni.
Kuchnia Prowansji
Zacznijmy od Prowansji – regionu o niepowtarzalnym klimacie, będącym kwintesencją południa Francji. Francuski charakter kuchni prowansalskiej to zupa bouillabaisse z rybami i owocami morza, prawdziwy specjał związany z klimatem Morza Śródziemnego. Chrupiące pieczywo, silny wywar i świeże mule to serce tego dania. Typowe dla Prowansji jest też ratatouille, czyli danie z bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów, czosnku i cebuli.
Lazurowe Wybrzeże
Tu również króluje zupad bouillabaisse i danie ratatouille, podobnie jak w Prowansji. Oprócz nich jednak popularne jest również Pissaladière, czyli cienkie ciasto z sosem cebulowym, czosnkiem, oliwkami i sardelami, a tradycyjny przysmak stanowi socca – placek z mąki z ciecierzycy, oliwy i wody.
Smakołyki z Langwedocji
W tym regionie smaki regionalne mieszają się ze śródziemnomorskimi. Zwykle serwuje się tu m. in. brandade de morue – pastę z dorsza, ziemniaków, czosnku i oliwy oraz cassoulet – danie jednogarnkowe z fasoli i mięsa. W Langwedocji je się również dużo oliwek – to obszar należący do największych producentów oliwek we Francji. Na świecie znane są również francuskie kapary, z których dużą część uprawia się właśnie w na tym terenie.
Oksytania
Oksytańczycy na obiad jedzą croustade, czyli ciasto nadziewane warzywami, mięsem lub rybami. W wersji na słodko mogą znaleźć się w nim owoce. Prostym posiłkiem jest Aligot – z ziemniaków, sera, czosnku i masła. Podaje się go z mięsem lub kiełbasą.
Korsyka
Kuchnia korsykańska łączy wpływy francuskie, włoskie i śródziemnomorskie. Do najbardziej znanych potraw należy figatellu, czyli kiełbasa z wątroby wieprzowej lub jagnięcej, marynowana w czerwonym winie i przyprawach, a następnie smażona lub grillowana. Brousse to korsykański ser z mleka koziego lub owczego. Charakterystyczne dla wyspy jest civet de sanglier, czyli dziczyzna duszona w czerwonym winie z dodatkiem warzyw i przypraw.
Jaki jest typowy sos w francuskiej kuchni?
Francuska kuchnia słynie z precyzji i dużej uwagi do detali. Wyróżnia się 5 podstawowych sosów (tzw. macierzystych), które nie tylko pysznie smakuja same w sobie, ale stanowią również bazę dla innych sosów. Do klasyków należą:
- sos bechamel (na bazie mleka i mąki),
- sos velouté (na bazie jasnego bulionu i jajek),
- sos espagnole (na bazie ciemnego bulionu i pomidorów),
- sos hollandaise (na bazie masła i żółtek jaj),
- sos demi-glace (zawierający sos espagnole i bulion mięsny)
Tymi sosami doprawisz potrawy typowe dla południowej Francji i na ich podstawie stworzysz własne wariacje, które pasuja do śródziemnomorskich dań.
Tradycyjne potrawy południowej Francji w Twojej kuchni
Kuchnia Francji to prawdziwy raj dla smakoszy! I wcale nie musisz wyjeżdżać, żeby poznać smaki tego kraju. Wystarczy, że odwiedzisz nasz sklep i zaopatrzysz się we wszystkie produkty, których potrzebujesz do przyrządzenia pysznych dań. Z łatwością przygotujesz cebulową tartę z białym winem i tapenadę. Zaopatrzysz się w zioła prowansalskie i inne przyprawy, żeby doprawić wołowinę lub boczek. Dodaj do tego chrupiącą bagietkę, oliwki i kapary, a poczujesz się jak zdobywca kulinarnego szczytu.