Podróż po smakach Francji: regiony, które musisz odwiedzić jako miłośnik kuchni. Przepisy kuchni francuskiej
Ojczyzna Asterixa słynie z bogatej kuchni i różnorodnych smaków charakterystycznych dla poszczególnych regionów kraju. Dla miłośników kulinariów podróż po smakach Francji może być prawdziwą ucztą. Francuzi są mistrzami, jeśli chodzi o przyrządzenie potraw. Możesz spędzić rok w tym kraju i codziennie jadać inne danie, a i tak nie spróbujesz wszystkich pyszności. Sprawdź więc, dokąd warto pojechać, żeby doświadczyć tego, co oferuje kuchnia francuska.
Prowansja i Lazurowe Wybrzeże – zupa cebulowa i ratatuille
Prowansalska kuchnia oraz przepisy Lazurowego Wybrzeża opierają się na lokalnych, świeżych składnikach, ziołach, oliwie z oliwek i aromatycznych przyprawach, jak rozmaryn czy tymianek. Tego spróbujesz, kiedy wybierzesz się tam na wakacje:
- Ratatouille – danie warzywne z bakłażanów, cukinii, papryki, pomidorów, cebuli i ziół prowansalskich.
- Bouillabaisse – gulasz z różnych gatunków ryb, owoców morza, pomidorów, cebuli, pora, czosnku, pietruszki i ziół.
- zupa cebulowa,
- creme brûlée – deser ze śmietanki, żółtek i cukru,
- Tian – danie warzywne z dodatkiem ziół, oliwy z oliwek i czosnku.
Alpy Francuskie – ser i bagietka na kolację
Kuchnia alpejska opiera się często na sycących, trwałych produktach, które były dostępne w trudnych warunkach górskich. W tym regionie spożywa się:
- Fondue – rozpuszczony ser, w którym moczy się kawałki bagietki lub innego pieczywa. Podawany z warzywami kiszonymi i ziemniakami,
- Tartiflette – ziemniaki, boczek, cebula, ser reblochon i białe wino.
- Raclette – stopiony ser podawany z ziemniakami, warzywami, kiszonkami i mięsem.
Normandia – pyszne desery z jabłek
Kuchnia normandzka bogata jest w potrawy morskie, produkty mleczne, jabłka i wyśmienite sery. Do najbardziej rozpoznawalnych potraw i napojów tego regionu należą:
- Camembert au Calvados – serowa przekąska, podana na ciepło z lokalnym brandy z jabłek (Calvados(.
- owocowe desery z jabłkami,
- krewetki i małże
- tarte Tatin,
- napoje: cydr i calvados
Bordeaux i Nowa Akwitania – przepisy kuchni francuskiej
To jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich na świecie, a kuchnia w niczym nie ustępuje winom pod względem jakości. Jeśli przyjedziesz degustować wina, spróbuj również lokalnych potraw i napojów, do których należą:
- Entrecôte à la Bordelaise – kotlet z polędwicy podany z sosem bordelaise (czerwone wino z Bordeaux, cebula, czosnek, świeże zioła i aromatyczne przyprawy),
- jagnięcina,
- krewetki i małże,
- foie gras z regionu Landes.
- wina czerwone z Bordeaux, Sauternes i Cognac.
Paryż i Île-de-France – słynne potrawy z serca Francji
Ten region nie jest tradycyjnie związany z produkcją wina, ale ostatnich latach rośnie zainteresowanie winem lokalnym i lokalnymi winnicami wokół Paryża. Nie podlegają one surowym regulacjom, jakie obowiązują w bardziej uznanych regionach winiarskich. Tradycyjne jedzenie w tej części Fracncji, to:
- Bulette de Veau – klopsiki cielęce,
- Escargots – ślimaki,
- Tarte aux Pommes – tarta z ciasta francuskiego z jabłkami,
- ser Brie
Burgundia – wołowina po burgundzku
Burgundia, region we wschodniej Francji, słynie z wyjątkowych win Pinot i Chardonnay, ale także z wyśmienitej kuchni, która łączy tradycję i lokalne składniki. W efekcie powstały tak pyszne dania, jak:
- Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku – duszona w czerwonym winie burgudzkim z dodatkiem warzyw i ziół,
- coq au vin kurczak duszony w czerwonym winie z dodatkiem pieczarek, cebuli, boczku i ziół,
- escargots de Bourgogne – ślimaki z masłem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami.
Kuchnia francuska – potrawy, których nie znajdziesz nigdzie indziej
Kartę dań uzupełniają inne aromatyczne dania główne i przystawki, takie jak quiche lorraine, chrupiące tosty francuskie, croissanty i bagietki, które świetnie smakują z serem roquefort i kolorowymi sałatkami z owocami morza. Francuskie suflety i pasztety nie mają sobie równych, a czekoladowy mus rozpieszcza za każdym razem. Przyjedź do Francji i przekonaj się na własnym podniebieniu, jak smacznie się tu żyje.