przepis
porada
dodaj

Odkryj magię kuchni francuskiej: poznaj pięć klasycznych francuskich podstawowych sosów, które zmienią Twój kulinarny świat!

Gotowy na podróż do serca francuskiej kuchni? Trzymaj łyżki gotowości, bo zaraz zanurkujemy w świat sosów, które są podstawą każdego szanującego się menu z Francji! Nie mamy na myśli pierwszych lepszych sosów – o nie! Mówimy tu o „królewskiej piątce”, czyli sosach, bez których francuska kuchnia byłaby jak Paryż bez Wieży Eiffla. Chodzi o sos pomidorowy, beszamel, velouté, sos holenderski i demi-glace. Brzmi nieźle, co?

Pięć klasycznych sosów francuskich – sauces mères

Wyrażenie to odnosi się do podstawowych sosów kuchni francuskiej – tzw. sosów macierzystych, które stanowią bazę dla wielu innych sosów.

5 francuskich sosów bazowych – co sprawia, że te sosy są tak wyjątkowe?

Przede wszystkim, każdy z tych sosów ma unikalną bazę i charakter, co sprawia, że idealnie komponuje się z różnymi daniami. Od delikatnych warzyw, przez soczyste mięso, aż po aromatyczne ryby – dla każdego coś pysznego. Oto krótki przegląd:

1. Sos pomidorowy – nie tylko do spaghetti. Głęboki w smaku sprawdzi się w wielu francuskich daniach.
2. Sos beszamelowy (bechamel) – ten kremowy sos na bazie mleka, masła i mąki to klasyk, który dodaje jedwabistej gładkości każdej zapiekance i lasagne.
3. Velouté – czyli aksamit w postaci sosu. Na bazie wywaru z drobiu, veal czy ryb jest idealną bazą do dalszych kulinarnych eksperymentów.
4. Sos holenderski (hollandaise) – mistrzostwo smaku złożone z masła, żółtek i soku z cytryny. W przygotowaniu wymaga pewnej wprawy, ale efekt? Cremé de la cremé na Twoim talerzu.
5. Demi-glace – bogactwo smaku w jednym sosie. Szefowie kuchni dodają go do potraw z wołowiny czy dziczyzny.

Sos holenderski, beszamel, velouté, demi glace i sos pomidorowy – z czym łączyć?

Z każdym z tych sosów związane są dziesiątki (o ile nie setki!) wariacji, które pozwalają tworzyć niekończące się kombinacje smakowe. Próbowaliście kiedyś sosu holenderskiego z dodatkiem świeżego, siekanego kopru? A może beszamel z nutą gałki muszkatołowej i ziołami prowansalskimi? Możliwości są nieograniczone!

Sos holenderski pasuje do jajek po benedyktyńsku, warzyw gotowanych na parze, ryb i owoców morza, steków i kotletów z drobiu, szparagów i kanapek.

Sos beszamel dodasz do ziemniaczanej zapiekanki z porem, makaronu, lasagne i zapiekanki z kurczakiem lub kalafiorem.

Sos velouté to ojciec beszamelu, z tą różnicą, że bulion zastąpił w nim mleko. Stanowi bazę innych sosów: koperkowego, ogórkowego, ziołowego, bretońskiego czy aurore. Pasuje do drobiu, mięsa cielęcego, wołowego i warzyw.

Sosem demi-glace podlewa się duszone mięsa, przyprawia nim wołowinę po burgundzku i potrawy z kaczki i dodaje do sosów zamiast zasmażki.

Sos pomidorowy we Francji podaje się do sałatek ze świeżych warzyw i potraw z białego mięsa – drobiu i ryb.

Równie popularnym sosem jest espagnole (hiszpański) – to brązowy sos stworzony na bazie ciemnego bulionu i pomidorów. 

Sosy – tajny składnik kuchni francuskiej

Pamiętajcie, że opanowanie sztuki przygotowania tych 5 bazowych sosów francuskich to jak posiadanie klucza do kulinarnego raju. Każdy z nich otwiera przed Wami drzwi do nieskończonych możliwości eksperymentowania z smakami i teksturami. Nie wahaj się więc, chwycić za rondel i zacząć swoją przygodę z kuchnią francuską już dziś!

Czy jesteście gotowi wyruszyć na to kulinarną podróż? Przejrzyjcie naszą ofertę produktów, które pomogą Wam w tworzeniu tych klasycznych sosów. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena