przepis
porada
dodaj

Zastosowania codziennych przypraw. Czego nie wiesz o ziołach i przyprawach?

Zwykle przyprawiasz nimi mięso, sos albo sałatkę. Czy wiesz jednak, że zioła i przyprawy nie tylko podkręcają smak dań, ale również korzystnie wpływają na zdrowie? Od lepszego trawienia przez wsparcie metabolizmu, aż po działanie przeciwzapalne – to wszystko zapewnią Ci właśnie przyprawy.

Jak przyprawy i zioła wpływają na nasze zdrowie i kuchnię?

Zioła i przyprawy – naturalne wsparcie dla zdrowia

Niektóre przyprawy wykazują silne działanie prozdrowotne. Regulują procesy wewnątrz organizmu i pomagają zbudować odporność. Poznaj właściwości części z nich.

  1. Kurkuma – znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, wspiera wydzielanie żółci.
  2. Czosnek – potężny naturalny antybiotyk, który wspiera układ pokarmowy i wzmacnia odporność.
  3. Imbir – zalecany przy problemach z trawieniem.
  4. Cynamon – reguluje poziom cukru we krwi. 
  5. Pieprz – działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych w żołądku.
  6. Kminek – działa moczopędnie i bakteriobójczo, a także wspiera trawienie.
  7. Kolendra – wspomaga trawienie, działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo.
  8. Goździki – działają przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwzapalnie, bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo.
  9. Bazylia – łagodzi stany zapalne, chroni przed stresem oksydacyjnym i działa uspokajająco.
  10. Gałka muszkatołowa – działa przeciwzapalnie, neutralizuje wolne rodniki i wspomaga trawienie.
  11. Koper – łagodzi wzdęcia, wspiera trawienie i ma właściwości moczopędne.
  12. Anyż – działa przeciwwymiotnie i przeciwwiatrowo. Poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości układu oddechowego, a przy okazji stymuluje apetyt.
  13. Szałwia – działa antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Wspomaga trawienie i reguluje potliwość.
  14. Natka pietruszki – zawiera sporo żelaza, witaminy C, K, A, kwasu foliowego i magnezu. Wspiera trawienie, łagodzi wzdęcia i ma właściwości moczopędne.
  15. Papryka chili – kapsaicyna z chili działa przeciwwirusowo, jednak należy uważać, bo może podrażniać żołądek.
  16. Majeranek – działa przeciwzapalnie, wspiera trawienie i łagodzi napięcie nerwowe oraz stres.
  17. Rozmaryn – wspomaga trawienie, koncentrację i funkcje pamięci, poprawia zdolności poznawcze, chroni przed stresem oksydacyjnym.
  18. Tymianek – działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Łagodzi stany zapalne oraz infekcje górnych dróg oddechowych. 
  19. Kardamon – neutralizuje wolne rodniki, łagodzi objawy kataru i kaszlu, działa przeciwbakteryjnie.

Jak przechowywać przyprawy, by zachowały swoje walory?

Przechowywanie przypraw jest kluczem do zachowania ich aromatu i właściwości zdrowotnych. Najlepiej trzymać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, z dala od światła i wilgoci. Z czasem tracą swoje właściwości – zwłaszcza jeśli zwietrzeją. 

Czy wszystkie przyprawy są zdrowe?

Większość przypraw posiada właściwości zdrowotne, ale ważne jest, by używać ich w umiarkowanej ilości. Niektóre mogą interakcji z lekami lub nie być zalecane przy określonych schorzeniach. Jak mawiają naturopaci, to dawka decyduje o tym, czy dany składnik jest lekarstwem czy trucizną. Uważaj przy ostrych przyprawach, jak chili, które mogą podrażniać żołądek przy zbyt częstym użytkowaniu. Stosuj więc przyprawy z umiarem, a jeśli robisz kurację z kurkumą i imbirem, pamiętaj o czasowych przerwach. 

Zaskakujące zastosowanie codziennych przypraw

Aromatyczne zioła i przyprawy odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i sylwetki. Ich codzienne zastosowanie w diecie poprawia trawienie, wzmacnia odporność i przyspiesza metabolizm. Dodawaj je do potraw mięsnych, sałatek, sosów i zup, a  Pamiętaj jednak, aby stosować je z umiarem, zgodnie z potrzebami zdrowotnymi.

Chcesz uzupełnić zapasy? Zajrzyj do naszej oferty i odkryj bogactwo ziół oraz przypraw, które nadadzą nowe walory smakowe Twoim potrawom i pozytywnie wpłyną na Twoje zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena