Wegańskie przysmaki: Lista zakupów i przepisy na pyszne dania z Leclerc
Kuchnia wegańska i wegetariańska to skarbnica przepisów. Jak przyrządzić wegańskie przysmaki i dania główne, które nie wymagają długiego stania w kuchni? I co najważniejsze, zrobisz je ze składników dostępnych od ręki? Sprawdź kilka naszych przepisów, które przygotujesz, korzystając z produktów w Leclerc.
1. Kolorowe muffiny z owocami na wegańską imprezę
Recipe Overview
Recipe type: Tanie
Difficulty level: Łatwe
Seasons: Cały rok
Allergens: Gluten
Cuisines: Uniwersalna
Ingredients: Mąka pszenna, Mleko owsiane, Owoce, Cukier trzcinowy
Recipe Description
Muffiny z owocami to lekka i pyszna przekąska, która sprawdzi się doskonale jako śniadanie, deser lub zdrowy dodatek do lunchu. Dodatek świeżych owoców sprawia, że muffiny są soczyste i pełne smaku. To proste do przygotowania ciasteczka, a ich skład możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki.
Ingredients
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju kokosowego
1 szklanka mleka owsianego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka owoców (np. maliny, truskawki, borówki)
Opcjonalnie: kakao dla dodania smaku czekolady
Steps
1. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier.
2. Do suchej mieszanki dodaj olej kokosowy, mleko owsiane i ekstrakt waniliowy. Mieszaj dokładnie do połączenia się składników.
3. Delikatnie wmieszaj owoce do masy, starając się nie rozgnieść ich.
4. Przełóż ciasto do foremek na muffiny, najlepiej wyłożonych papilotkami.
5. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż muffiny będą złociste i upieczone.
6. Po upieczeniu ostudź muffiny na kratce.
7. Podawaj jako zdrową przekąskę lub śniadanie.
2. Warzywne curry z ciecierzycą na obiad
Recipe Overview
Recipe type: Tanie
Difficulty level: Łatwe
Seasons: Cały rok
Allergens: Możliwe alergeny w zależności od pasty curry
Cuisines: Indyjska, Wegańska
Ingredients: Ciecierzyca, Mleko kokosowe, Pasta curry, Pomidory, Cukinia
Recipe Description
Curry z ciecierzycy to bogate w smaki, aromatyczne danie, które łączy w sobie kremowość mleka kokosowego z pikantnością pasty curry i świeżością warzyw. To świetny sposób na wegański posiłek, który smakuje zarówno weganom, jak i miłośnikom mięsa.
Ingredients
2 puszki ciecierzycy
1 cebula (posiekana)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę)
1 cukinia (pokrojona w kostkę)
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki pasty curry
Sól i pieprz do smaku
Olej lub oliwa do smażenia
Steps
1. Na dużej patelni podgrzej olej lub oliwę i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.
2. Dodaj pastę curry i smaż przez kilka minut, aby uwolnić aromat.
3. Do mieszanki dodaj paprykę, cukinię, pomidory krojone, mleko kokosowe i odsączoną ciecierzycę.
4. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
5. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
6. Podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem ryżu basmati lub chlebka naan.
3. Kofty ziemniaczane z hummusem – bezglutenowy obiad
Recipe Overview
Recipe type: Tanie
Difficulty level: Łatwe
Seasons: Cały rok
Allergens: Brak głównych alergenów
Cuisines: Wegetariańska, Bliskowschodnia
Ingredients: Ziemniaki, Cebula, Mąka ciecierzycowa, Kurkuma
Recipe Description
Kulki ziemniaczane z hummusem to proste i smaczne danie, które doskonale sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do głównego posiłku. Kurkuma nadaje im piękny żółty kolor. Podane z hummusem, tworzą doskonałe połączenie smakowe inspirowane kuchnią bliskowschodnią.
Ingredients
4 ziemniaki (ugotowane i przeciśnięte przez praskę)
1 cebula (posiekana)
2 łyżki mąki ciecierzycowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
Sól i pieprz do smaku
Olej lub oliwa do smażenia
Hummus do podania
Steps
1. W dużej misce dokładnie wymieszaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki z posiekaną cebulą, mąką ciecierzycową, proszkiem do pieczenia, kurkumą, solą i pieprzem.
2. Uformuj z przygotowanej masy małe kulki o równomiernym rozmiarze.
3. Rozgrzej olej lub oliwę na patelni.
4. Smaż kulki ziemniaczane na średnim ogniu, obracając je, aby równomiernie się zrumieniły na złoty kolor.
5. Po usmażeniu, wyjmij kulki z patelni i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
6. Podawaj smażone kulki ziemniaczane z hummusem jako dipem.
7. Możesz także udekorować danie świeżymi ziołami lub dodatkowymi przyprawami według upodobań.
4. Pasta jak hummus z soczewicy
Recipe Overview
Recipe type: Tanie
Difficulty level: Średnie
Seasons: Cały rok
Allergens: Sezam
Cuisines: Wegetariańska, Wegańska, Uniwersalna
Ingredients: Soczewica zielona, Siemię lniane, Sezam, Cebula, Olej lniany
Recipe Description
Pasta z zielonej soczewicy z dodatkiem siemienia lnianego i sezamu to wegańska przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, krakersów czy jako baza do warzywnych wrapów. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego i błonnika. Olej lniany zapewnia zdrowe tłuszcze omega-3.
Ingredients
1 szklanka zielonej soczewicy
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
2 cebule
3 ząbki czosnku
Olej lniany (ilość potrzebna do uzyskania konsystencji pasty)
Płatki chilli (do smaku)
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
Steps
1. Ugotuj soczewicę do miękkości z listkiem laurowym, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Posiekaj cebulę w kosteczkę i podsmaż na patelni z 2 ząbkami czosnku.
3. Na suchej patelni upraż siemię lniane i sezam do zezłocenia.
4. Pozostaw składniki do ostudzenia, a następnie połącz je w naczyniu blendera.
5. Dodaj olej lniany i przyprawy do blendera.
6. Blenduj składniki na gładką pastę, w razie potrzeby dodając więcej oleju lnianego i przyprawy do smaku.
Smażone tofu w sosie słodko-pikantnym:
Recipe Overview
Recipe type: Tanie
Difficulty level: Łatwe
Seasons: Cały rok
Allergens: Soja, Sezam
Cuisines: Azjatycka, Wegańska
Ingredients: Tofu, Sos sojowy, Sos słodko-pikantny, Olej sezamowy, Czosnek
Recipe Description
Soczyste kostki tofu marynowane w aromatycznej mieszance sosu sojowego, słodko-pikantnego, oleju sezamowego, czosnku i imbiru to eksplozja azjatyckich smaków. Stanowią dodatek do ryżu, kaszy czy warzyw, tworząc z nimi pełnowartościowy posiłek.
Ingredients
400 g tofu naturalnego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu słodko-pikantnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy do smażenia
Do posypania: posiekany szczypiorek, ziarna sezamu
Steps
1. Tofu odsącz z nadmiaru wody i pokrój w kostkę.
2. Przygotuj marynatę, łącząc sos sojowy, sos słodko-pikantny, olej sezamowy, mielony czosnek i mielony imbir w misce.
3. Dodaj tofu do marynaty, delikatnie mieszaj, aby każda kostka była dokładnie pokryta sosem. Pozostaw na 15-20 minut.
4. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu.
5. Przełóż tofu wraz z marynatą na patelnię. Smaż, aż tofu z każdej strony będzie rumiane.
6. Posyp gotowe tofu posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
7. Podawaj z ryżem, kaszą lub ulubionymi warzywami jako zdrowy i sycący posiłek.
Dania wegańskie z Leclerc – roślinne przysmaki dla wszystkich!
Jeśli do tej pory myślałeś, że wegański styl życia oznacza chrupanie selera i zagryzanie go liśćmi sałaty, to już przeszłość. Roślinna kuchnia jest kolorowa i pełna smaków – nasze przepisy to dopiero początek tego, co na Ciebie czeka. Z produktami dostępnymi w Leclerc przyrządzisz zarówno przekąski wegańskie, jak i dania główne.