Przepisy Zero Waste – jak gotować bez śmieci?
Twój kubeł na śmieci przed domem nie domyka się? Co najmniej kilka razy w tygodniu wynosisz pełne worki, bo po gotowaniu dla całej rodziny zostaje sterta foliowych opakowań i resztek organicznych? Zobacz nasze przepisy zero waste na pyszne dania i gotuj bez odpadów.
Przepisy zero waste – jak gotować bez śmieci? Dania bez opakowań
Zanim pójdziesz do sklepu po składniki, zajrzyj do lodówki i szafek. Wykorzystaj najpierw to, co już masz. Dokup tylko pozostałe produkty i wyczaruj posiłki cały tydzień. Zero Waste w kuchni to prosty sposób na ograniczenie marnowania żywności, a także potrzeby kupowania nowych produktów. Zupa pomidorowa na bulionie z rosołu to już standard, poznaj inne przepisy kulinarne, dzięki którym przygotujesz smaczne i pełnowartościowe posiłki.
1. Zupa warzywna – przepis zero waste
Składniki:
- 2 młode marchewki z nacią
- 2 młode pietruszki z nacią
- 1 por z zieloną częścią
- kilka liści kapusty
- 3 ziemniaki
- 1 pęczek botwinki
- 1 gałązka lubczyku
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1,2 litra wody
- sól i pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
Instrukcje:
- Marchew, pietruszkę, pora i botwinkę drobno posiekaj.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj warzywa z dodatkiem soli i pieprzu aż się zarumienią.
- Pokrój ziemniaki w kostkę.
- Dolej wody do warzyw i dorzuć ziemniaki.
- Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż zupa się zagęści.
- Dopraw zupę chrzanem i czosnkiem oraz solą i pieprzem, jeśli potrzebujesz.
Jeśli dodasz pokrojone w kostkę pieczywo tostowe lub pszenną bułkę i zmiksujesz całość, zyskasz sycącą zupę krem. A jeśli zostanie ci nieco warzyw z zupy, wykorzystaj je na farsz np. do pasztecików.
2. Sałatka z komosą ryżową
Składniki:
- 300 g komosy ryżowej białej, czarnej lub czerwonej
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek
- rukola lub inne ulubione liście – np. roszponka, sałata masłowa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Instrukcje:
- Ugotuj komosę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Warzywa pokrój i wymieszaj z ugotowaną komosą, jeśli używasz sałaty o dużych liściach, porwij je na mniejsze kawałki.
- Polej sałatkę mieszanką oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.
3. Owsianka na Zimno:
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 0,5 l mleka owsianego
- owoce sezonowe (np. truskawki, borówki, maliny)
- orzechy włoskie, pekan lub migdały
- syrop klonowy
Instrukcje:
- W misce wymieszaj płatki owsiane i mleko owsiane (w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane).
- Dodaj pokrojone owoce i posiekane orzechy.
- Polej syropem klonowym.
4. Zielony koktajl
Składniki:
- 50 g szpinaku
- 2 banany
- 1 jabłko
- 1 kiwi
- 0,4 l wody lub mleka roślinnego
Instrukcje:
- Włóż szpinak, banana, pokrojone jabłko i kiwi do kielicha blendera.
- Dodaj wodę lub mleko roślinne.
- Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Pasta z Awokado:
Składniki:
- 2 awokado
- 5 pomidorów koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- pół pęczka posiekanej kolendry
- sok z limonki
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Instrukcje:
- Rozgnieć miąższ awokado widelcem.
- Dodaj pokrojone pomidory, poszatkowaną na drobno cebulę i posiekaną kolendrę.
- Wymieszaj z sokiem z limonki i przyprawami.
6. Proste ciasto bananowe na deser zero-waste
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
Instrukcje:
- Rozgnieć banany widelcem.
- Dodaj olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i mąkę.
- Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i przełóż do formy.
- Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 45-50 minut.
7. Zapiekanka – wykorzystaj resztki jedzenia
Składniki:
- 300 g makaronu (mogą być różne kształty, cokolwiek znajdziesz w szafkach)
- kawałek brokuła lub kalafiora
- 2 cebule czerwone lub żółte
- 2 ząbki czosnku
- 6 pieczarek
- garść mrożonego groszku
- garść kukurydzy
- 200 g mięsa mielonego
- 150 ml śmietanki 18% lub 30%
- 2 jaja eko
- 150 ml wody
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 150 g tartego sera (mozzarella, gouda – to, co masz w lodówce)
- sól i pieprz
Składniki możesz zamieniać – dodać inne ulubione warzywa czy mięso. Wykorzystaj to, co aktualnie masz w kuchni.
Instrukcje:
- Makaron gotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie odcedź.
- Kalafiora i brokuła podziel na różyczki i gotuj przez minutę.
- Podsmaż mięso z cebulą i czosnkiem, dodaj pieczarki i smaż jeszcze chwilę.
- Dodaj na patelnię makaron, kalafiora i brokuła.
- Wymieszaj śmietankę z przecierem pomidorowym, jajami i wodą.
- Wlej sos na patelnię, dodaj groszek i kukurydzę oraz mozzarellę.
- Wymieszaj wszystko i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Piecz 30-35 minut w 180°C.
Gotowanie i czyszczenie lodówki w jednym – kuchnia Zero Waste
Pamiętaj, że kluczem do zero waste jest wybieranie produktów bez opakowań, korzystanie z lokalnych rynków i minimalizowanie odpadów podczas gotowania. Przepisy z resztek pobudzają kreatywność, a styl życia w rytmie zero czy less waste okazuje się prostszy, niż myślałeś.