Jak wyeliminować bałagan w kuchni raz na zawsze: przewodnik krok po kroku
Kuchnia to serce ogniska domowego, ale też miejsce, gdzie wyjątkowo łatwo o bałagan. Przygotowywanie posiłków i sprzątanie po nich potrafią nieźle namieszać. Raz na kilka tygodni spędzasz długie godziny, przywracając porządek, po którym już na drugi dzień nie ma śladu? Spokojnie! Mamy dla Ciebie garść sprawdzonych rad, które wyeliminują bałagan z Twojej kuchni raz na zawsze.
Ogranicz bałagan – zacznij od szuflad i szafek!
Szuflady to małe czarne dziury kuchenne. Sztućce mieszają się ze sobą, a Ty kaleczysz się o noże, szukając otwieracza do wina. Najprostszym krokiem do opanowania chaosu jest zakup organizera do szuflad. Ten sprytny gadżet podzieli przestrzeń na mniejsze sekcje, w których poukładasz i posegregujesz wszystkie rzeczy.
Podziel tematycznie rzeczy, które są w szafkach. Używaj pojemników i organizerów, by oddzielić garnki od patelni i pokrywki od tacek. W ten sposób nie będziesz musiał przekopywać całej szafki, szukając potrzebnego Ci rondla.
Pojemniki – klucz do porządku
Pojemniki do przechowywania to prawdziwi bohaterowie w walce z bałaganem. Przezroczyste modele są jak znalazł – jeden rzut okiem wystarczy, żebyś dowiedział się, w którym z nich znajduje się to, czego potrzebujesz. Oszczędzasz czas i nerwy, zwłaszcza jeśli w połowie gotowania orientujesz się, że powinieneś zmielić kolendrę i nie masz pojęcia, gdzie podziewa się młynek albo w pośpiechu szukasz pałeczek do sushi.
Osobne pojemniki na chemię, zmywaki i worki na śmieci, papier do pieczenia, folię aluminiową i spożywczą ułatwią Ci utrzymanie porządku.
Jak wyeliminować bałagan z blatu?
Na blacie zostaw tylko te urządzenia, których potrzebujesz najczęściej – np. wyciskarkę do soków, jeśli codziennie jej używasz. Inne sprzęty, jak toster, gofrownica czy blender umieść w szafkach lub postaw na półkach.
Używaj szklanych słoików na przyprawy, dzięki temu nie rozsypią się i nie zalęgną się w nich mole. Poza tym dodadzą klimatu wnętrzu i będą w zasięgu ręki. W łatwo dostępnym miejscu postaw kawę, herbatę i książki kucharskie, z których zwykle korzystasz.
Jak często powinienem sprzątać, żeby utrzymać porządek w kuchni?
Codziennie! Podstawowa zasada to sprzątać po sobie na bieżąco. Odstawiaj sprzęty na miejsce, opróżniaj zmywarkę i suszarkę do naczyń, wycieraj blaty po przygotowaniu posiłków i inne powierzchnie, no i oczywiście za każdym razem zmywaj. Większe porządki rób raz w tygodniu – pozwolą Ci utrzymać kuchnię w idealnym stanie.
Jakie pojemniki najlepiej sprawdzą się do przechowywania suchych produktów?
Transparentne, szczelne pojemniki są idealne – chronią przed wilgocią i owadami, a Ty zawsze wiesz, ile masz mąki, kaszy i cukru. Szybciej i łatwiej planujesz zakupy bez potrzeby przerzucania zawartości półek. Podczas wyjmowania nie rozsypujesz produktów, bo wszystkie są bezpiecznie zamknięte.
Jak wyeliminować bałagan z kuchni? Zacznij już dziś!
Utrzymywanie porządku w kuchni nie musi być walką z wiatrakami. Uzbrój się w organizery, pojemniki do przechowywania żywności, a zapanujesz nad bałaganem. Jeśli masz aneks kuchenny połączony z salonem, tym bardziej zadbaj o to, by wizualnie wszystko grało. Sprzątaj na bieżąco, a Twoja kuchnia stanie się funkcjonalnym miejscem, które zamiast dostarczać stresów, zachęca do kulinarnych szaleństw.
Sprawdź naszą ofertę produktów, które pomogą Ci uporządkować Twoją kuchnię i stwórz w niej pozytywny klimat.